site logo

Revalideren bij kanker

AAA

Oncologische revalidatieprogramma’s

Revalideren bij kanker heet ook wel ‘oncologische revalidatie’. Er zijn verschillende ziekenhuizen en revalidatiecentra die oncologische revalidatieprogramma’s aanbieden. Daarbij werken verschillende zorgverleners samen in een revalidatieteam, gecoördineerd door een revalidatiearts. De behandelend arts, de huisarts of bedrijfsarts kan zorgen voor verwijzing naar revalidatie. Hiervoor gelden de reguliere regels voor zorgfinanciering.

Basis voor de oncologische revalidatie is het revalidatieprogramma Herstel & Balans, dat nu is opgenomen in de oncologische revalidatie. Naast de revalidatieteams in ziekenhuizen en revalidatiecentra zijn er zorgverleners met jarenlange ervaring in Herstel & Balans en de oncologie, zoals fysiotherapeuten en psychologen. Zij bieden ondersteunende en paramedische zorg voor mensen die enkelvoudige klachten hebben als gevolg van kanker.

Wat houdt revalidatie bij kanker in?

Er zijn allerlei combinaties mogelijk:

  • U traint onder begeleiding van een fysiotherapeut. Zo verbetert u uw conditie en spierkracht. Een trainingsprogramma is vaak een combinatie van kracht en conditietraining. Soms aangevuld met sport en spel;
  • Praten met een psycholoog of maatschappelijk werker is soms een goed idee. Als u psychisch meer weerstand opbouwt, kunt u het dagelijkse leven beter aan. Ook als u heel erg vermoeid blijft, helpen zij u verder;
  • Een diëtist geeft u voedingstips om weer op krachten te komen;
  • Kost het u moeite om te blijven werken tijdens of na de behandeling? Of wilt u juist weer aan de slag? Dan begeleidt de bedrijfsarts of ergotherapeut u daarbij. Om te werken hoeft u nog niet helemaal beter of hersteld te zijn; werken kan u ook helpen bij het herstel.
revalidatie bij kanker

De verschillende hulpverleners werken in de regel samen, in een multidisciplinair revalidatieteam, om u te ondersteunen. Heeft u klachten of wilt u klachten voorkomen, dan is revalidatie zinvol. Zowel tijdens de behandeling als daarna. Ook als u niet meer kunt genezen, heeft revalidatie zin. U voelt zich fitter en zit lekkerder in uw vel.

Wat voor soorten revalidatie zijn er?

U kunt zelfstandig of in een groep samen met lotgenoten revalideren.

  • Revalideren tijdens de behandeling
    Revalidatie zorgt ervoor dat u zo weinig mogelijke last heeft van de behandeling voor kanker. Door regelmatig te bewegen blijft u beter in conditie en heeft u minder last van vermoeidheid.
  • Revalideren na afloop van de behandeling
    Na de behandeling kunt u in speciale revalidatieprogramma’s werken aan uw herstel. Een voorbeeld van zo’n programma is Herstel & Balans. Ook is individuele revalidatie mogelijk. Heeft u na een jaar nog steeds last van ernstige vermoeidheidsklachten? Dan kan uw arts u doorverwijzen naar een speciaal programma (cognitieve gedragstherapie).
  • Revalideren als u niet meer kunt genezen
    Als u niet meer kunt genezen van kanker, draagt revalidatie eraan bij dat u zich zo goed mogelijk voelt. De revalidatie is er op gericht om klachten te voorkomen of te verminderen. Zo kunt u zo veel mogelijk blijven doen wat u gewend bent.

Wie helpt mij de revalidatie te vinden die bij mij past?

Bespreek met uw arts of de verpleegkundige waar u last van heeft en wat voor ondersteuning u wilt. Ze geven u advies en verwijzen u naar een zorgverlener, revalidatieprogramma of revalidatiearts bij u in de buurt. De zorgverlener of revalidatiearts onderzoekt eerst uw klachten, wensen en mogelijkheden. Hij praat met u aan de hand van vragenlijsten en lichamelijke testen. Zo maakt hij een revalidatieprogramma dat bij u past.

Zelf uw klachten in kaart brengen?

De Lastmeter biedt u de mogelijkheid om zelf uw klachten in kaart te brengen. Het kan u helpen in gesprek te gaan met uw zorgverlener(s) over problemen die u door uw ziekte ervaart.

Betaalt mijn zorgverzekeraar de kosten voor revalidatie?

Wat de zorgverzekeraar wel of niet vergoed wijzigt regelmatig. Neem voor de zekerheid eerst contact op met uw zorgverzekeraar.

Wat kan ik zelf doen?

Elke vorm van bewegen is goed voor uw conditie. U kunt zelf aan de slag. Neem bijvoorbeeld eens vaker de trap in plaats van de lift. Sporten kan ook. Kies dan een manier van bewegen waarbij u nog gewoon kunt praten en niet buiten adem raakt. Pas vooral in het begin op dat u niet over uw grenzen gaat! En of u nu wandelt, fietst, danst of zwemt: het belangrijkste is dat u er plezier in heeft.

Bron: www.kanker.nl

Login portal voor professionals