site logo

Kanker en relatie/gezin

AAA

De seksuele gevolgen van uw ziekte en/of behandeling hebben niet alleen invloed op u, maar ook op uw eventuele partner. Na de behandeling duurt het vaak enige tijd voordat seks weer deel uitmaakt van uw leven. Voor het herstel van seksueel contact is tijd nodig. De meeste mensen hebben de behoefte om zich eerst weer vertrouwd te voelen met hun lichaam.

Partner

Ook uw partner moet zich, net als u, aanpassen aan de veranderingen. Door kanker komen veel relaties onder druk te staan. Verschillende onuitgesproken dingen kunnen een rol spelen:U heeft soms schuldgevoelens richting de partner.

  • Partners zijn vaak bang om de ander te kwetsen of voelen zich afgewezen;
  • U heeft soms schuldgevoelens richting de partner;
  • U durft beiden geen toenadering te zoeken uit angst of schaamte;
  • De behoeften van u en uw partner verschillen van elkaar. Uw partner heeft bijvoorbeeld weer zin om te vrijen, terwijl u vooral behoefte heeft aan ‘een arm om uw schouder’.

Hierdoor lukt het soms niet meer om elkaar tot steun te zijn, hoe graag u dat ook wilt.

kanker, relatie en gezin

Praten helpt

Het helpt om elkaar te vertellen wat u prettig  vindt en waarover u zich onzeker voelt. Als u deze onderwerpen met elkaar bespreekt, kan er een sfeer van vertrouwen ontstaan. Openheid en vertrouwen helpen om samen op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden om de seksuele relatie weer vorm te geven.

Relatieproblemen

Seksualiteit is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun relatie. Wanneer zich op het gebied van seksualiteit problemen voordoen, kan dat de relatie onder druk zetten. Relationele problemen kunnen ook juist de oorzaak van seksuele problemen zijn. Het is daarom belangrijk om te proberen de dingen goed uit elkaar te houden: zijn de problemen een gevolg van de ziekte of van een (seksuele) relatie die ook al vóór de ziekte moeizaam was?

Herkent u bovenstaande problemen, dan kunt u de hulp inschakelen van een deskundige op het gebied van relatieproblemen en/of seksualiteit.

Alleenstaanden

Als u geen vaste partner heeft,  is het misschien niet altijd mogelijk om emoties, intimiteit en warmte te delen met een ander. U zult meer moeite moeten doen om deze verlangens vervuld te krijgen. Gevolgen en problemen op seksueel gebied kunnen voor alleenstaanden extra belastend  zijn. Deze problemen zijn niet altijd makkelijk met familie of vrienden te bespreken.

Een nieuwe relatie

Het aangaan van een nieuwe intieme relatie kan door de ziekte en de behandeling moeilijk zijn. Veranderingen in uw uiterlijk, bijvoorbeeld in het  gezicht, kunnen u onzeker maken. Daardoor kan het voor u lastig zijn om nieuwe contacten te leggen. Ook veranderingen die niet meteen zichtbaar zijn, kunnen het extra moeilijk maken om een intieme relatie te beginnen. Denk aan veranderingen aan de geslachtsorganen of een stoma.

Wanneer vertelt u aan iemand die u net kent dat u kanker heeft of heeft gehad? Zichtbare veranderingen komen  vaak al in de eerste ontmoeting ter sprake. Onzichtbare veranderingen kunnen een rol spelen als in het contact seksualiteit belangrijk wordt.

Het helpt vaak om te vertellen dat u het op het seksuele vlak rustig aan wilt doen. U kunt dan ook bespreken wat u heeft mee gemaakt en wat daarvan de gevolgen zijn op seksueel gebied. Op het moment dat u zich meer vertrouwd voelt met uw nieuwe partner, wordt het makkelijker om over seksualiteit te praten.

Bron: www.kanker.nl

Login portal voor professionals