site logo

OncoZON brengt de beste oncologische zorg dichtbij

AAA

Prof.dr. Bernd Kremer12-04-2018
OncoZON voorzitter Prof. dr. Bernd Kremer legt in het magazine Praktijk uit wat de doelstellingen zijn van OncoZON. Magazine Praktijk gaat over de samenwerking tussen de eerste en tweede lijn. Het verschijnt 4x per jaar en wordt verstuurd naar huisartsen en andere verwijzers in de regio Maastricht- Heuvelland. Meer informatie: https://www.mumc.nl/verwijzers/regionale-samenwerking/magazine-praktijk

De oprichting van het oncologienetwerk OncoZON is in 2013 gestart en in 2016 afgerond. De deelnemende instellingen hebben contractueel vastgelegd kennis te delen én procedures en werkwijzen af te stemmen. “In Zuidoost-Nederland hoef je dus niet langer te reizen om de best mogelijke oncologische zorg te krijgen”, legt OncoZON-voorzitter prof. dr. Bernd Kremer uit. “En als dat wel nodig is, weet je via het netwerk precies waar je naartoe moet.” De samenwerkende instellingen achter OncoZON zijn in alfabetische volgorde: Catharina Ziekenhuis (Eindhoven), Elkerliek Ziekenhuis (Helmond), Laurentius Ziekenhuis (Roermond), Maastricht UMC+, Máxima Medisch Centrum (Veldhoven/Eindhoven), SJG Weert, St. Anna Ziekenhuis (Geldrop), VieCuri Medisch Centrum (Venlo/Venray), Zuyderland (Heerlen/Sittard) en bestralingskliniek MAASTRO clinic (Maastricht/Venlo). Samen vormen de partners één netwerk voor de behandeling van vrijwel alle vormen van kanker.

Oncoloog Bernd Kremer is een groot voorvechter van de samenwerking. “Oncologische zorg wordt steeds complexer”, licht hij toe. “Neem alleen al de explosieve toename van medicijnen en behandelmogelijkheden. Het is voor een individuele specialist haast onmogelijk om ten aanzien van al die ontwikkelingen het hoogste kennisniveau te behouden. Door de kennis van expertcentra te delen, kun je mogelijkheden voor patiënten regiobreed op peil houden.”

15 werkgroepen

Regionale werkgroepen waaraan minimaal drie professionals van alle aangesloten instellingen deelnemenvormen het hart van OncoZON. Bernd Kremer: “In deze werkgroepen bespreken de professionals de ontwikkelingen ten aanzien van de diagnose en behandeling van specifieke tumoren en stemmen zij af hoe zij hun zorg daarop inrichten. In totaliteit zijn binnen OncoZON vijftien werkgroepen actief, waarbij de een zich focust op borstkanker, de ander op longkanker, darmkanker of palliatieve zorg, pyscho-sociale oncologische zorg enzovoorts. Ook bespreken de specialisten op welke plek de meest complexe diagnostiek en zorg gecentraliseerd wordt. Vanwege de hoge kosten kunnen we die niet in alle huizen oprichten. Door voorzieningen te delen en zorg af te stemmen, krijg je regiobreed goede, state of the art én doelmatige zorg, die ons helpt om patiënten nog beter te behandelen.”

Ambities 2018

Een van de aandachtspunten van OncoZON is de samenwerking met de eerste lijn te intensiveren. Er zijn pilots waarbij de huisarts bijvoorbeeld via video inbelt in het multidisciplinaire overleg om de mogelijkheden voor een patiënt te bespreken. Bernd Kremer: “Vaak raakt een patiënt na een verwijzing tijdelijk uit beeld bij de huisarts, terwijl juist de huisarts dicht bij de patiënt staat, de context kent en in het streven naar shared decision making een belangrijke rol kan vervullen. Wil een patiënt een zware behandeling wel of is het beter om minder intensief te behandelen of zelfs te stoppen? Dergelijke beslissingen kunnen patiënten vaak beter maken als de huisarts er een belangrijke rol in krijgt. En dan heb ik het nog niet over de invulling van de palliatieve zorg. Daarin is de huisarts superbelangrijk.

Een van de ambities van OncoZON is de interactie binnen de driehoek patiënt, huisarts en oncologische teams te bevorderen. Daarnaast willen we nog meer uitkomsten met elkaar delen om te kijken waar verbetering mogelijk is en te monitoren of iedereen conform de afspraken werkt. Door uitkomsten zichtbaar te maken, zien we of de beoogde optimale kwaliteit wordt bereikt en wat nodig is om die kwaliteit te bereiken. De manier hoe optimale resultaten worden bereikt wordt dan als best practice gedeeld en als standaard voor de hele regio ingevoerd. Ook kunnen de data worden gebruikt voor gemeenschappelijk wetenschappelijk onderzoek.”

Het wiel uitvinden

De behandelingen en het oncologische onderzoek van de partners in de OncoZON-regio zijn gericht op een optimale kans op genezing én het behoud van de door de ziekte en behandeling bedreigde lichamelijke, geestelijke en sociale functies. Bernd Kremer: “Denk aan de mogelijkheid voor vrouwen die chemotherapie moeten ondergaan om ook na de behandeling nog kinderen te kunnen krijgen. Of aan het herstellen van lymfevaten na operatieve verwijdering van lymfeklieren in de oksel, waardoor ernstige zwellingen van de arm kunnen worden voorkomen. Het voordeel van OncoZON is dat de expertise meteen beschikbaar komt voor alle partners. We hoeven het wiel niet allemaal meer uit te vinden maar versterken elkaar. Om zorg op het hoogste niveau te kunnen blijven leveren is dat ook hard nodig.”

Login portal voor professionals