site logo

Geslaagd symposium voor patiënten met schildklierkanker!

AAA

Het Oncologisch Netwerk Zuidoost-Nederland (OncoZON) is een samenwerkingsverband op het gebied van de behandeling van kanker in al zijn vormen. Streven van OncoZON is om in alle deelnemende instellingen de hoogste kwaliteit van kankerbehandeling aan te bieden, dichtbij huis als het kan, verder van huis als het moet. Vanuit de aangesloten centra zijn zogenoemde tumorwerkgroepen samengesteld. In deze werkgroepen worden vaste standaarden voor behandeling opgesteld en ervaringen gedeeld met als doel de zorg te evalueren en zodoende continu te verbeteren. Ook voor de zorg voor schildklierkanker is een werkgroep opgesteld. Inmiddels is deze werkgroep al een aantal jaar op weg om de zorg voor patiënten met schildklierkanker te verbeteren.

Ondanks het feit dat schildklierkanker tegenwoordig in veel gevallen te behandelen is, houden patiënten erg vaak diverse chronische klachten met alle gevolgen van dien. Een goede samenwerking van het medisch team is daarom erg belangrijk. Het Maastricht UMC+, Catharina ziekenhuis, Bernhoven, Elkerliek ziekenhuis, Laurentius ziekenhuis, Maastro Clinic, Máxima Medisch Centrum, SJG Weert, St. Anna ziekenhuis, VieCuri Medisch Centrum en Zuyderland Medisch Centrum werken daarom samen om in de regio de best mogelijke oncologische zorg te bieden volgens de laatste inzichten en richtlijnen. Om patiënten te informeren over deze laatste inzichten, richtlijnen en de samenwerking heeft OncoZON in samenwerking met Schildklier Organisatie Nederland op maandag 8 april 2019 het eerste OncoZON patiënt symposium georganiseerd. In de ECI Cultuurfabriek te Roermond kwamen maar liefst 130 patiënten, ex-patiënten, partners en professionals bij elkaar om kennis op te doen, ervaringsverhalen te delen en om meer inzicht te geven in de zorg waar professionals binnen OncoZON zich dagelijks voor inzetten.

De avond werd geopend door Marika Porrey, voorzitter werkgroep schildklierkanker van Schildklier Organisatie Nederland (SON). Na de opening werden verschillende onderwerpen over schildklierkanker toegelicht. Door Bas Havekes, endocrinoloog in het Maastricht UMC+, werd het effect van schildklierhormoontherapie op de kwaliteit van leven toegelicht. Grard Nieuwenhuijzen, chirurg in het Catharina Ziekenhuis, gaf inzicht in nieuwe operatie technieken, en besprak de bijbehorende voor en nadelen. Sabine Lardenoije en Dyde Huysmans (beiden nucleair geneeskundigen in het Catharina ziekenhuis) vertelden meer over de behandeling met radioactief jodium, stralingshygiëne/-bescherming om het vrijkomen van (schadelijke) straling zo veel mogelijk tegen te gaan en de late effecten en mogelijke bijwerkingen op de patiënt. Ook was er een toegift van Sanne Engelen, chirurg in het Maastricht UMC+, over nieuwe ontwikkelingen in de diagnostiek van schildklierkanker.

Na afloop van de presentaties was er een informeel samenzijn waar tijd was om nader kennis met elkaar te maken en waar vragen aan professionals konden worden gesteld. Het bestuur van de OncoZON schildklier werkgroep wil alle patiënten, ex-patiënten, partners, professionals en andere aanwezigen hartelijk danken voor hun bijdrage aan dit geslaagde symposium.

Login portal voor professionals