site logo

Prof. Dr. Steven W.M. Olde Damink

AAA

Prof. Dr. Steven W.M. Olde Damink

Chirurg

z.Maastricht UMC+

t.043-3876400

e.poli.oncologiecentrum@mumc.nl

Expertise

Na het afronden van de opleidingen Gezondheidswetenschappen en Geneeskunde, ben ik gestart met mijn promotieonderzoek in combinatie met de opleiding chirurgie, beide op de afdeling Chirurgie in het Maastricht UMC+. In 2005 ben ik cum laude gepromoveerd en een halfjaar later voltooide ik ook de opleiding tot chirurg. Ik heb anderhalf jaar als chirurg gewerkt in de Universiteitskliniek Essen (Duitsland), waarna ik vier jaar lang de ene week in het Maastricht UMC+ en de andere week in de ziekenhuizen van het University College London (Groot-Brittannië) werkzaam was. Nog steeds werk ik regelmatig in Londen als consulent HPB-chirurgie en levertransplantaties, maar sinds 2012 ben ik hoofdzakelijk in het Maastricht UMC+. Daar ben ik naast HPB-chirurg (lever, galweg, alvleesklier) ook hoofd van het voedingsteam en  afdelingshoofd van de Onderzoekslaboratoria Chirurgie.

Ik draag graag bij aan optimale zorg van oncologische patiënten in de regio met alles wat er aan technologische ontwikkelingen beschikbaar is. Ik vind het belangrijk dat we binnen het draaglijke van iedere patiënt tot het uiterste gaan. Daarbij hecht ik veel waarde aan shared decision making, gezamenlijk met de patiënt beslissen welke behandelingen wel en welke niet gewenst zijn. Ook vind ik multidisciplinair werken heel belangrijk. Het geeft mij veel voldoening als ons multidisciplinaire team kan zorgen voor een langere levensduur en een betere kwaliteit van leven van de patiënt.

Een  deel van mijn werk bestaat uit het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek naar onder meer leverfalen, kanker cachexie (sterke vermagering door kanker) en tumormetabolisme. Daarnaast begeleid ik onderzoekers en artsen in opleiding. Ik ben researchlijnleider binnen de NUTRIM School of Nutrition and Translational Research in Metabolism, (bestuurs-)lid van de Netherlands en de European Society of Parenteral and Enteral Nutrition ((N)ESPEN), de Nederlandse Vereniging voor Hepatologie en de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde.

Login portal voor professionals