site logo

Prof. dr. Ernst-Jan M. Speel

AAA

Prof. dr. Ernst-Jan M. Speel

Patholoog

z.Maastricht UMC+

t.043-3876400

e.poli.oncologiecentrum@mumc.nl

Expertise

Na mijn biologiestudie en mijn promotieonderzoek op het gebied van moleculaire celbiologie en pathologie, heb ik twee jaar als postdoc gewerkt aan Universiteit Maastricht en vervolgens 2,5 jaar in Zürich wetenschappelijk onderzoek gedaan naar kanker. Sinds 2000 zet ik dit onderzoekswerk voort in het Maastricht UMC+. Hierbij kijk ik naar de ontwikkeling en implementatie van nieuwe vormen van moleculaire diagnostiek op de afdeling Pathologie. In 2001 werd ik hoofd moleculaire diagnostiek, in 2012 ben ik benoemd tot bijzonder hoogleraar moleculaire onco-pathologie en in 2013 gecertificeerd als klinisch moleculair bioloog in de pathologie (KMBP). Ik heb mij gespecialiseerd in het uitvoeren van moleculaire testen die een bijdrage leveren aan diagnostiek, prognostiek en therapiekeuze voor kankerpatiënten.

Ik vind het belangrijk dat er in het ziekenhuis een prettige werksfeer heerst, dat we optimale zorg leveren en dat we efficiënte en goede service verlenen aan zowel het Maastricht UMC+ als de regionale ziekenhuizen en zorgverleners. Daarnaast hecht ik veel waarde aan klantgerichtheid ten opzichte van zowel de patiënt als de behandelaar. Moleculaire diagnostiekuitslagen geven we dan ook direct door aan de behandelend specialist.

Ik werk mee aan wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe technieken en toepassingen, alsook aan het testen van nieuwe kankermedicijnen. Daarnaast houd ik me bezig met de ontwikkeling van companion diagnostics; nieuwe diagnostiek die kan voorspellen of een patiënt wel of niet goed op een behandeling zal reageren. In het Maastricht UMC+ vervul ik tevens een grote rol in het opleiden van studenten en pathologen in opleiding. Ik ben lid van diverse nationale en internationale vakverenigingen en werkgroepen, waaronder de Nederlandse Vereniging voor Pathologie (NVVP), verschillende IKNL werkgroepen, European Society of Pathology (ESP), Association for Molecular Pathology (AMP) en American Association for Cancer Research (AACR).

Login portal voor professionals