site logo

Drs. Claudia van Helden

AAA

Drs. Claudia van Helden

Klinisch psycholoog

z.Zuyderland

t.088-4596490

e.psychosocialezorgsecretariaat@zuyderland.nl

Sinds 1984 ben ik werkzaam bij het huidige Zuyderland MC in de functie als oncologieverpleegkundige en sinds 2013 in de functie als klinisch psycholoog. Ik ben opgeleid in het toenmalige Atrium medisch centrum te Heerlen en Kerkrade. In mijn functie als klinisch psycholoog verricht ik psychodiagnostiek, psychologische behandelingen en psychotherapie bij patiënten die psychische klachten ontwikkelen nadat zij geconfronteerd zijn met kanker, tijdens de verschillende fasen van het ziekteproces. De behandeling kan bestaan uit cognitieve gedragstherapie, EMDR, mindfulness of ACT. Binnen de psychotherapeutische behandelingen werk ik met voornamelijk met schemagerichte cognitieve therapie. Ik ben tevens opgeleid binnen het Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid voor het verrichten van cognitieve gedragstherapie bij patiënten met chronische vermoeidheid na een curatieve behandeling voor kanker. Daarnaast verzorg ik mindfulnesstrainingen voor patiënten binnen de Medische Psychologie.

In 2011 heb ik, samen met enkele collega’s, het Psycho Oncologisch Centrum Zuyderland: Aesclepios kunnen realiseren binnen de Vakgroep Klinische en Medische Psychologie. Het betreft een samenwerkingsverband tussen psychologie, psychiatrie, maatschappelijk werk en revalidatie van alle locaties van Zuyderland MC . Hierbinnen worden ook psychologen opgeleid. Wekelijks vindt er een multidisciplinair overleg plaats. Aesclepios is een van de 5 Psycho Oncologische Centra in Nederland.

De confrontatie met de ziekte kanker en een intensieve en ingrijpende behandeling kunnen gevolgen hebben op vele levensdomeinen en doet een groot beroep op het incasseringsvermogen en de veerkracht van de patiënt en diens sociale omgeving. Middels intensieve en multidisciplinaire samenwerking kunnen wij patiënten gepersonaliseerde behandelingen aanbieden tijdens of na de medische behandeling om met deze gevolgen te leren omgaan en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Login portal voor professionals