site logo

Dr. Maurice M.J.C. van der Sangen

AAA

Dr. Maurice M.J.C. van der Sangen

Radiotherapeut

z.Catharina Ziekenhuis

t.040 - 239 6400

Expertise

Ik werk sinds 1995 als radiotherapeut in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Ik houd me hoofdzakelijk bezig met de behandeling van borstkanker en tumoren van de slokdarm, maag en alvleesklier.

De behandeling van patiënten met een kwaadaardige aandoening is al lang geen kunstje van één persoon meer. Het is het resultaat van samenwerking van een aantal hulpverleners uit diverse specialismen. Hiervoor is een goede onderlinge afstemming nodig. Landelijke richtlijnen en het delen van nieuwe kennis helpen hierbij. Zowel regionaal als landelijk zet ik me hiervoor in. Zo ben ik onder meer bestuurslid van de Landelijke Richtlijn Mammacarcinoom. Nieuw onderzoek is nodig om de resultaten van zorg verder te verbeteren. Als bestuurslid van de Borstkanker Onderzoeksgroep Nederland (BOOG) probeer ik samen met anderen door middel van klinisch onderzoek de vooruitgang van de wetenschap zo snel mogelijk in de dagelijkse praktijk te brengen. Ook ben ik van mening dat het belangrijk is om naar je eigen resultaten te kijken en daarvan te leren. Daarvoor is de hulp van het IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland) van groot belang. Deze organisatie registreert al sinds 1955 de uitkomsten van zorg in de hele regio Brabant en Noord-Limburg. Met die gegevens komen de sterke en zwakke punten duidelijk naar voren en dat nodigt uit om er gezamenlijk aan te werken. Dat heeft in onze regio al tot belangrijke verbeteringen geleid.

Verder ben ik lid van diverse vakverenigingen, waaronder de Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie (NVRO), de European Society for Therapeutic Radiology and Oncology (ESTRO) en de American Society for Radiation Oncology (ASTRO). In het Catharina Ziekenhuis ben ik begeleider van artsen in opleiding tijdens hun wetenschapsparticipatie stage (WESP) en begeleid ik coassistenten in de laatste 2 jaar van hun opleiding tot basisarts.

Login portal voor professionals