site logo

Dr. Christiaan van der Leij

AAA

Dr. Christiaan van der Leij

Radioloog

z.Maastricht UMC+

t.043-3876400

e.poli.oncologiecentrum@mumc.nl

Expertise

Ik ben tot arts en (interventie)radioloog opgeleid in het AMC in Amsterdam en sinds 2015 werkzaam als interventieradioloog in het Maastricht UMC+. Mijn aandachtsgebieden binnen de interventieradiologie zijn de oncologische interventies, galweginterventies en algemene vasculaire en non-vasculaire interventies. Mijn tweede aandachtsgebied binnen de radiologie is de abdominale radiologie. Tijdens mijn opleiding in het AMC heb ik daarnaast ook veel ervaring opgedaan binnen de musculoskeletale radiologie. Op dit moment promoveer ik op het onderwerp “DCE-MRI in Rheumatoid Arthritis patients” bij prof. M. Maas in het AMC. In 2015 heb ik mijn EBIR (European Board of Interventional Radiology)-registratie voltooid.

Het vakgebied “oncologische interventieradiologie” is relatief nieuw maar erg in ontwikkeling. Meer en meer worden binnen mijn vakgebied minimaal invasieve behandelingen verricht, waarbij met behulp van echo, CT of röntgendoorlichting een tumor zeer lokaal wordt behandeld. Een voorbeeld hiervan is het verwijderen van een levertumor onder diepe slaap (sedatie), waarbij van buiten af alleen een speciale naald in de afwijking wordt gebracht en geactiveerd (d.m.v. Radiofrequentie Ablatie (RFA) of Microgolfablatie (MWA)). Een ander mooi voorbeeld is de behandeling van (uitgezaaide) leverkanker met hele kleine radioactieve bolletjes die direct in de lever worden geïnjecteerd (via de liesslagader), de zogenoemde Selectieve Interne RadioTherapie (SIRT). De bijwerkingen zijn over het algemeen gering en de opnameduur kort. Ik heb mij tot doel gesteld deze behandelingen verder uit te breiden binnen het Maastricht UMC+, om op deze manier tot de top-verwijscentra voor deze procedures in Nederland te gaan behoren.

Binnen de afdeling radiologie ben ik betrokken bij het opleiden van jonge radiologen en interventieradiologen. Tijdens mijn opleiding heb ik ook veel ervaring opgedaan in het les geven aan medisch studenten en co-assistenten. Het geeft mij veel voldoening mijn kennis over te kunnen dragen aan jonge artsen in opleiding. Ik ben sinds dit jaar lid van de Dutch Hepatocellular Carcinoma Group (www.dhcg.org) en binnen het ziekenhuis actief betrokken bij de ontwikkeling van richtlijnen en protocollen op het gebied van MDL-tumoren.

Login portal voor professionals