site logo

Digitaal symposium Borstkanker: samenwerken voor het behoud van kwaliteit van leven

AAA

Lange tijd draaide het in de oncologie maar om één ding: patiënten zo lang mogelijk in leven houden. Hóé patiënten overleefden was van ondergeschikt belang. De laatste decennia denkt men daar gelukkig anders over. Kwaliteit van leven is minstens zo belangrijk. Kwaliteit van leven is een breed begrip. Ze wordt niet alleen bepaald door de lichamelijke gevolgen van kanker(behandeling), maar ook door de psychologische, sociale en maatschappelijke impact van de ziekte. Denk aan angst, depressie, relationele problemen, werkhervatting, etc. Ondanks het feit dat de ziekte tegenwoordig in veel gevallen te behandelen is, houden patiënten erg vaak diverse chronische klachten met alle gevolgen van dien. Verschillende medische en niet-medische disciplines werken samen om de kwaliteit van leven van de patiënt zo optimaal mogelijk te houden.

Het Catharina ziekenhuis, Elkerliek ziekenhuis, Laurentius ziekenhuis, Maastro Clinic, Maastricht UMC+, Máxima Medisch Centrum, SJG Weert, St. Anna ziekenhuis, VieCuri Medisch Centrum en Zuyderland Medisch Centrum werken daarom samen onder de naam OncoZON. Hét netwerk voor oncologische zorg in Zuidoost-Nederland. Onze ambitie is dat iedere patiënt in de regio de best mogelijke zorg krijgt volgens de laatste inzichten.

Bent u benieuwd wat dit betekent voor de zorg voor patiënten met borstkanker? Schrijf u dan in voor ons digitale patiënt symposium op 12 oktober. Hier zullen aan de hand van interessante onderwerpen en ervaringsverhalen de verschillende ontwikkelingen binnen de borstkankerzorg op het gebied van kwaliteit van leven worden toegelicht.

Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:

  • 18:15 – 18:30 uur:       Inloop
  • 18:30 – 18:40 uur:       Opening door patiëntenvereniging BVN en OncoZON
  • 18:40 – 18:55 uur:       Onco(-plastische) chirurgie – chirurg-oncoloog Sabrina Maaskant (Máxima MC)
  • 19:00 – 19:15 uur:       Complementaire behandelmethoden binnen de oncologie – verpleegkundig specialist Myrthe Welman (Máxima MC)
  • 19:20 – 19:35 uur:       Bijwerkingen hormoontherapie en hoe hiermee om te gaan – oncoloog Maartje van Kats (Maastricht UMC+)
  • 19:40 – 19:55 uur:       Pauze
  • 19:55 – 20:10 uur:       Na de diagnose….What about sex? – psycholoog Esther Castermans (VieCuri)
  • 20:15 – 20:30 uur:       Fit tijdens en na de behandeling van borstkanker; het belang van voeding en bewegen – sportarts Milou Beelen (Maastricht UMC+)
  • 20:35 – 20:50 uur:       Ervaringsverhaal patiëntvertegenwoordiger BVN – Mieke Winten
  • 20:55 – 21:00 uur:       Afsluiting

U kunt zich alvast aanmelden door een mail te sturen naar: esmee.volders@mumc.nl. Graag aanmelden vóór 9 oktober 2021. U ontvangt vervolgens per mail een link naar de omgeving waar u het symposium kunt volgen.

Met vriendelijke groet namens het bestuur van de OncoZON borstkanker werkgroep,

Maaike de Boer (oncoloog Maastricht UMC+), Marjolein Smidt (chirurg Maastricht UMC+) , Karin Schenk (chirurg Máxima MC), en Mieke Winten (patiëntvertegenwoordiger BVN)

Borstkanker_Symposium_Uitnodiging_def1

Login portal voor professionals