site logo

Borstkanker Symposium over de nieuwste ontwikkelingen druk bezocht 4/11/24

AAA

Op maandagavond 4 november jl. vond het OncoZON symposium “Nieuwste ontwikkelingen in de borstkankerzorg in 2024” plaats in Kasteelhoeve De Grote Hegge in Thorn.  De avond bood een uitgebreid programma met presentaties van experts op het gebied van borstkanker uit onze regio.

Dr. Robert-Jan Schipper, chirurg in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven begon de avond met een toelichting over de (on)zin van een sentinel node precedure bij een primair T1 mammacarcinoom. Met een overzicht van de huidige beschikbare bewijslast liet hij zien dat we in OncoZON met ons beleid om de SN procedure in 70 plussers met cT1a-bN0 HR+HER2-, graad I-II en cT1cN0 HR+HER2- graad I weg te laten een voorbeeld zijn van early adopters, en niet van avant-gardisten.

Vervolgens lichtte dr. Marc Lobbes, radioloog in Zuyderland MC, de nieuwste ontwikkelingen in contrast versterkte stereotactische biopsie die reeds in onze regio ingezet wordt. Deze techniek biedt t.o.v. MRI geleide borst biopsie een nieuw alternatief door een kortere procedure tijd, lagere kosten, grotere beschikbaarheid, kortere leercurve en een positievere patiënt ervaring. Echter dient er wel rekening gehouden te worden met de extra blootstelling aan straling.

Hierna liet dr. Birgit Vriens, medisch oncoloog in het Catharina ziekenhuis Eindhoven die nieuwe ontwikkelingen in de medische oncologie voor het mammacarcinoom zien. Dit deed zij aan de hand van een aantal studies en de gevolgen daarvoor voor de dagelijkse praktijk voor de behandeling van HER2+, hormoongevoelig, triple negatief en HER2 laag mammacarcinoom.

Na de pauze ging het programma verder met een presentatie van dr. Maurice van der Sangen, radiotherapeut in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven over inzichten in veranderde risico’s bij ductaal carcinoma in situ (DCIS), wat een voorstadium van borstkanker kan zijn. Er is een duidelijke de-escalatie gaande bij DCIS (met name bij graad I en II). Hij liet zien dat de kans op invasief borstkankerrecidief na behandeling klein is, ook zonder radiotherapie. De gradering is (nog) sterk bepalend voor de keuze van behandeling. Echter is de gradering onbetrouwbaar, ook na extra scholing. Dit geeft aan dat predictive modelling voor DCIS nodig is en ontwikkelingen hierin zijn al gaande.

Dr. Martine Moossdorff, chirurg in het Zuyderland MC, richtte zich in haar praatje over het belang van leefstijl voor borstkanker. Leefstijlfactoren beïnvloeden het risico op borstkanker, de prognose en de kans op complicaties van de behandeling. Ook steeds meer interventiestudies laten dit zien. Het moment van diagnose is een teachable moment: daar moeten wij mee aan de slag. Ook het moment van afronden van de primaire behandeling is een goed aangrijpingspunt. Ook in het voeren van het maatschappelijk debat over preventie is het belangrijk onze input te laten horen.

Tijdens de laatste presentatie van deze avond liet dr. An Deliaert, plastisch chirurg in het VieCuri MC en Zuyderland MC, zien hoe het proces van lipofilling als borstreconstructie methode werkt. Ze liet verder ook zien wie hiervoor in aanmerking kan komen, enkele resultaten en eventuele bijwerkingen van de behandeling.

De levendige discussies getuigden van de betrokkenheid van de aanwezigen bij het onderwerp. Al met al was de symposium over borstkanker een geslaagde avond dat professionals uit het veld samenbracht en hen de mogelijkheid bood om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in hun vakgebied.

Graag willen we vanuit OncoZON alle sprekers, de belangstellenden en de sponsors hartelijk danken voor hun bijdrage aan dit waardevolle symposium.
En in het bijzonder dr. Marjolein Smidt en dr. Maurice van der Sangen voor de organisatie.

Login portal voor professionals