site logo

Blog OECI – S-p-a-n-n-e-n-d

AAA

Vandaag over een week is het dan echt zo ver, dan mogen wij de 7 auditoren van de OECI in onze huizen ontvangen. De nieuwste blog van Marion Titselaar, projectmanager OECI, heet ‘S-p-a-n-n-e-n-d’. Geen gekke titel, want ondanks de intensieve voorbereidingen en het vertrouwen in de kennis en kunde van alle betrokken zorgprofessionals, kunnen we ons voorstellen dat sommigen het toch wel een beetje zo voelen. Lees verder…

S-p-a-n-n-e-n-d
Voor mij is het terug gaan in de tijd. Het deel van mijn leven dat school- en collegebanken heet. De periode van proefwerken, toetsen, tentamens en examens. Zeker, zeker, daar tussenin werd er veel lol getrapt en vierden we wervelende feestjes. De weken voorafgaand aan de proefwerk- of tentamenperiode werden gekleurd door weinig of juist heel veel buffelen, met veel of helemaal geen slaap tot gevolg.

Zenuwen
Het hing er maar vanaf hoe lang van tevoren je al was begonnen. Het kwam ook wel voor, dat er sprake was van een hop, hop, hop nog even in galop wat stof doornemen en dan maar zien wat de uitkomst wordt. Had je alles ingeleverd, besprak je het nog met deze en gene, wist de een het weer beter dan de ander, tja dan kwamen de zenuwen pas echt goed op gang. Herkenbaar?

Gedegen voorbereiding
Tot zover is er veel gelijkenis met het accreditatietraject OECI. Met als grote uitzondering het hop, hop, hop deel van mijn verhaal. In de onmiskenbare wetenschap, dat een goede voorbereiding het halve werk is. En die gedegen voorbereiding was er, en is er nog steeds. Achter ons ligt anderhalf jaar aan het uitvoeren van zelfevaluaties, het opvragen en verzamelen van data, het analyseren van het geheel, het uitzetten van verbeteracties en het indienen van tekst en documenten. Ga daar maar aan staan.

Drie auditteams
En dan de resterende tijd. In de aanloop naar het auditbezoek komt er nog een hoop op ons af. Want al onze partners worden vereerd met een bezoek van één van de drie auditteams. Als ontvangende partij weet je het nodige en kun je van alles vertellen en laten zien. Je weet zelfs zeer beslist op welke criteria ze gaan toetsen. Maar je weet niet waar de interesse van de verschillende auditoren nou precies ligt. Je bereidt je erop voor als was het een examen. En dat is heus geen hop, hop, hop nog even in galop……

Buffelen
Welgeteld zullen 7 auditoren in 3 dagen, namelijk op 7, 8 en 9 november, 7 locaties in Zuidoost-Nederland bezoeken. Met 2x een bundeling van 2 ziekenhuizen, passeren 55 onderwerpen de revue, worden meer dan 20 afdelingen bezocht, staan er 50 interviews gepland en nemen 240 participanten deel aan het auditbezoek. Dat is buffelen geblazen voor alle partijen, bezoekend én ontvangend. Ga daar maar aan staan.

Uitslag
Na het driedaagse bezoek komen de tongen vast en zeker los. Ongetwijfeld bespreken we dan met deze en gene wat de indrukken waren van de voorbije auditdagen. Dan gieren de zenuwen pas echt door onze kelen. En van die spanningen zijn we niet zomaar bevrijd. Het is nog geduld oefenen tot de definitieve uitslag komt. Herkenbaar?

Marion Titselaar,
Projectmanager OncoZON OECI

Login portal voor professionals