site logo

Blog OECI – Drie dolle dagen

AAA

“Kort samengevat en in retrospectief: het waren drie dolle dagen”, zo begint de nieuwste blog van Marion Titselaar, projectmanager OECI. Ze neemt je graag nog even mee naar vorige week en laat je aan de sfeer proeven van deze intensieve én vooral inspirerende dagen OECI-visitatie dagen.

Kort samengevat en in retrospectief: het waren drie dolle dagen. Ik doel hier op de periode van 7 t/m 9 november, dat drie auditteams van OECI een bezoek hebben gebracht aan de partners van OncoZON. U weet wel, die tien organisaties die een slinger vormen in het landschap van Zuidoost-Nederland. En die op uitnodiging van OECI zich mochten verheugen in een oncologische netwerkaccreditatie in pilotvorm.

Doorkijkjes
Meer dan 240 deelnemers hebben glimmend van trots en met zichtbare passie verteld over hun vak in de oncologie. En waar dat in het programma paste werden illustratieve rondleidingen gegeven. Nou ik kan jullie vertellen, dat ik deelgenoot ben gemaakt van het overgrote deel van het auditprogramma in de praktijk. En die praktijk loog er niet om. Niet alleen voor de auditoren, maar ook voor mij was het uiterst leerzaam om diepgaande kijkjes te krijgen in allerlei keukens. Maar vooral ook de lokale sfeer op te snuiven, waar tegelijkertijd de netwerkgedachte springlevend was.

Sfeer
Het driedaagse programma had veel weg van een symposium, waarin verschillende thema’s en perspectieven van een netwerk ten tonele werden gevoerd. Een soort studiebijeenkomst, maar dan 3 dagen op een rij.  Waarbij je met een beetje goede wil de auditteams kunt zien als een panel van deskundigen. Een groep experts die bedreven zijn in het stellen van kritische vragen. Maar die ook de kunst verstaan om degene aan wie de vraag wordt gericht op zijn gemak te stellen. Vaak genoeg werden de dialogen gelardeerd met humor aan deze en gene zijde. Lachsalvo’s waren er alle dagen.

Finale
De laatste dag van de audit werd afgesloten met een samenvatting van voorlopige bevindingen. De virtuele ruimte, waar online participanten zich bevonden, barstte nog net niet uit zijn voegen. Simon Oberst, voorzitter van de auditteams, had de eer om de maar liefst 2 pagina’s tellende sterke kanten van OncoZON over het voetlicht te brengen. Een meer dan natuurlijke tegenhanger van sterktes zijn uiteraard kansen om het nog beter te doen. Waar we goed in zijn en waar we nog beter in kunnen worden: het is hier allemaal terug te lezen.

Citaten
Volgens Simon Oberst hebben we een netwerk om trots op te zijn. Vanesa Gregorc, auditor, zegt daarover het volgende: “You are building the future of cancer care and research with your network. This model is a real strength. It is really pragmatic, patient and outcome oriented”. Zeker, er waren nog meer loftuitingen van andere auditoren. Nou vooruit dan, deze wil ik jullie niet onthouden: “Your cakes are amazing”.

Nazit
Vier dagen na de audit is het stof neergedaald, maar de stof die tot nadenken stemt, is juist ingedaald. Want dit mozaïek, dat OncoZON heet, heeft heel goed laten zien hoe het is georganiseerd en sterker nog waar het voor staat. Deze drie dolle dagen: ze waren het dubbel en dwars waard.

Kerstcadeau
Door dik en dun hebben we op eerdere momenten elkaar gevonden en geholpen om dit traject voor elkaar te krijgen. En die kansen om het nog beter te doen, om te groeien, zeg maar, ja, die grijpen wij met alle handen aan en dat zijn er gelukkig heel wat in ons netwerk. Vol vertrouwen maken wij het cadeautje onder de kerstboom open. Want het voorlopige, maar uitvoerige rapport ziet rond 21 december het licht.

Marion Titselaar, projectmanager OECI OncoZON

Login portal voor professionals