site logo

Speekselklierkanker

AAA

Op deze website treft u algemene informatie aan over speekselklierkanker. Omdat de behandeling van kanker in toenemende mate een ‘behandeling op maat’ (gepersonaliseerde behandeling) wordt, is het onmogelijk hier alle afwegingen in detail te bespreken. Het is echter belangrijk dat u zelf goed begrijpt wat er met u aan de hand is. En wat er de komende tijd met u gaat gebeuren. Vraag daarom uw behandelteam om uitleg als het u nog niet helemaal duidelijk is. Neem de tijd om tot een goed besluit te komen over wat u wel en niet wilt. Vraag desnoods een nieuw gesprek aan. Het is belangrijk dat u alles goed heeft begrepen, dat het behandelplan samen met u is opgesteld. En dat u daar ook volledig achter kunt staan. Wij zijn er om u te helpen bij het vaststellen van het beste behandelplan voor u.

Relatief zeldzaam

Speekselklierkanker is een vorm van kanker die ontstaat in de grote speekselklieren van het gezicht en de hals of in de kleine speekselkliertjes in de mond- en keelholte. Deze vorm van kanker is relatief zeldzaam in Nederland: ongeveer 1 patiënt per 100.000 mensen.

De speekselklieren zijn in twee typen te onderscheiden:

  1. De grote speekselklieren. Dit zijn de oorspeekselklier (glandula parotidea) die voor het oor ligt, de onderkaakspeekselklier (glandula submandibularis) en de ondertongspeekselklier (glandula sublingualis) die beiden net onder de onderkaak liggen.
  2. De talloze kleine speekselklieren die verspreid voorkomen in het slijmvlies van de lippen, tong, wang, gehemelte, neus- en neusbijholten, strottenhoofd, keel en luchtpijp.

Speekselklierkanker veroorzaakt meestal weinig tot geen klachten. Vaak is er sprake van een pijnloze zwelling. Die kan al een hele tijd aanwezig zijn en ineens gaan groeien. Soms veroorzaakt de tumor uitval van de aangezichtszenuw wat onder andere kan leiden tot een scheve, afgezakte mondhoek.

Goedaardige aandoeningen

Ook goedaardige aandoeningen kunnen de bovengenoemde klachten veroorzaken. Het gaat hierbij dan om goedaardige gezwellen van de speekselklieren, vaak een zogenaamd pleiomorf adenoom of een Whartin tumor. Ontstekingen of cystes in de speekselklieren kunnen eruitzien als een gezwel. Het is bij klachten daarom nodig goed te onderzoeken wat er precies aan de hand is. Dit onderzoek gebeurt door een Keel-, Neus- en Oorarts (KNO-arts) die hierbij met allerlei instrumenten de neus- en keelholte onderzoekt. Vaak wordt hierbij eerst een stukje weefsel (punctie/ biopsie) uit het gezwel weggenomen voor nader onderzoek.

Login portal voor professionals