site logo

Endeldarmkanker

AAA

Op deze website treft u algemene informatie aan over endeldarmkanker. De endeldarm is onderdeel van de dikke darm. Aangezien de behandeling gedeeltelijk verschilt van dikke darmkanker wordt endeldarmkanker apart besproken. Omdat de behandeling van kanker in toenemende mate een ‘behandeling op maat’ (gepersonaliseerde behandeling) wordt, is het onmogelijk hier alle afwegingen in detail te bespreken. Het is echter belangrijk dat u zelf goed begrijpt wat er met u aan de hand is. En wat er de komende tijd met u gaat gebeuren. Vraag daarom uw behandelteam om uitleg als het u nog niet helemaal duidelijk is. Neem de tijd om tot een goed besluit te komen over wat u wel en niet wilt. Vraag desnoods een nieuw gesprek aan. Het is belangrijk dat u alles goed heeft begrepen, dat het behandelplan samen met u is opgesteld. En dat u daar ook volledig achter kunt staan. Wij zijn er om u te helpen bij het vaststellen van het beste behandelplan voor u.

Endeldarmkanker, ook wel rectumcarcinoom genoemd, is een aandoening waarbij slijmvliescellen in de endeldarm ongeremd delen en zo een gezwel (tumor) vormen. Het duurt vaak vele jaren voordat goedaardige poliepen in de endeldarm uitgroeien tot kwaadaardige gezwellen. De tumorcellen kunnen via de lymfebanen uitzaaien naar nabij gelegen lymfeklieren en/of via de bloedvaten naar andere organen. Klachten die kunnen wijzen op endeldarmkanker zijn bloed bij de ontlasting, vaker of juist minder vaak drang om te poepen, geen ontlasting ondanks de aandrang, buikpijn en vermoeidheid.

Poliep

Een poliep is een woekering van het slijmvlies dat de binnenkant van de darm bekleedt. Poliepen kunnen variëren in grootte en in vorm: van een speldenknop tot een poliep van enkele centimeters groot. Verreweg de meeste poliepen zijn goedaardig en blijven dat ook. Bevat een poliep echter ‘onrustige’ cellen dan kan de poliep op den duur uitgroeien tot een kwaadaardige tumor. Dan is er sprake van darmkanker. Aan de buitenkant van een poliep is niet te zien of de poliep wel of geen onrustige cellen bevat. Hiervoor is nader onderzoek  van de poliep in het laboratorium nodig.

Login portal voor professionals